• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
szerda 12 dec. 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cikkek

A kullacsveszélyről

Kora tavaszi kullancsveszély

     Itt a tél vége és hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ilyenkor a melegebb és a napfényes órák számának növekedésével egyes paraziták aktivitása is nő. A kijáró cicák és a sétáltatott ebek a legveszélyeztetettebbek kullancs fertőzés szempontjából. Igazi telek hosszantartó fagypont alatti hőmérséklettel már nincsenek, így akár téli hónapokban néhány napos felmelegedéskor a kullancsok  aktiválódhatnak és megtalálhatják kedvenceinket.

   A kullancsok által terjesztett  két legismertebb betegség kutyákban a babesiosis, és a  Lyme- borreliosis / Lyme- kór / .

   A babesiosis tünetei rövid időn belül /3- 7 nap/ a láz, bágyadtság, étvágytalanság, vörhenyes v. kávészínű vizelet, előre haladott állapotban a széteső vörösvértestek bomlástermékei miatt kialakult sárgaság és anémia. Az legnagyobb veszély  vesefunkció beszűkülése, amely életveszélyes állapotig vezethet kezelés nélkül. A kórokozó jelenléte  és a vesefunkció változása vérvétellel megállapítható ill. kontrollálható a kezelés alatt. A kezelés alapja a kórokozó elleni injekció beadása, infúzió és vízhajtás a vesefunkció helyreállítására, specialis vesediétás étrend.  Vesebeteg vagy idős állatok állapota sokkal súlyosabb lehet.

   A Lyme- borreliosis  első tünetei a bőrön mutatkozhatnak a kullancs befúródása körül  kerek- kipirult területtel. Ez az első stádium embernél könnyen észrevehető, állatoknál a szőrzet miatt gyakran nem feltűnő. Mivel a kórokozó főleg a kötőszövetekben található, a vérből szinte alig lehet kimutatni, de az ellene termelődő speciális ellenanyag kimutatható. A következő stádiumban a kórokozó ízületgyulladást okozhat, amely sántasággal, az adott ízület duzzanatával járhat. A kezeletlen betegség utolsó tünet-együttese az idegrendszeri tünetek összessége lehet, amely gyakran maradandó károsodást okozhat. Az idejében felismert betegség antibiotikummal jól gyógyítható, bár egyszeri pozitivitás esetén bágyadt állapotban gondolnunk kell a kórokozó kötőszövetből történő újbóli beszaporodására.

   Oltás a betegség megelőzésére adható, beadása február hónapban,még a fagyok idején javasolt, hogy a fő tavaszi-nyár eleji kullancsszezon alatt legyen az ellenanyagszint a legmagasabb.

  A macskák és kutyák haemobartonellosisa és az anaplasmosis a ritkább kullancs által bevitt betegségek közé tartozik.

   A kullancsok elleni védelem egyik formája a spot on  „ rácseppentő „ készítmények. Ezek 1 hónapig védenek kullancsok ellen, arra kell nagyon ügyelni, hogy samponos fürdetés után 3 napot várjunk a  kezeléssel. Ki kell tapasztalni, hogy melyik hatóanyag válik be kedvencünknél, a maximalis hatás függhet a bőr faggyútartalmától, egyedi enzimatikus folyamatoktól…

   A nyakörvek hosszabb 4- 6 hónapos hatásúak, de ügyelni kell, hogy helyi irrtáció ne alakuljon ki illetve időnként a belső felületet tisztítani kell a faggyútól, szennyeződéstől, hogy a porzó hatóanyag a pórusokon ki tudjon kerülni a bőrre.  

Magyar (HU)