• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
szombat 23 febr. 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cikkek

A bolhásságról

Sok gazdi hajlamos azt hinni, " áááá, az én kutyám soha nem lesz bolhás".

Pedig elég csak a napi séta alkalmával egy bolhával fertőzött állattal játszania vagy csak a közelében tartózkodnia. Sokan szinte szégyellik, amikor ez kiderül, pedig többféle lehetőség van a megelőzésre. 
A bolha kicsi 2- 3mm hosszú, oldalt lapított testű, sötét színű, szárnyatlan parazita, a 3. végtagpárja az ún. ugróláb. Szúró- szívó szájszerve van, csak a kifejlett felnőtt fejlődési alakja folytat a gazdaállatokon vérszívást. Többszáz petét rak a környezetébe, ezekből lárva, báb fejlődési alakokon át alakul ki felnőtt bolha néhány hét akár több hónap alatt, attól függően, mennyire kedvezőek a környezeti hatások. Tehát a kedvencünkön levő 1- 2 bolha a jéghegy csúcsa. 
Vérszívással károsítják a gazdaállatot, különösen veszélyes ez a pár hetes kölykök esetén még az alomban. Köztigazdái lehetnek más parazitáknak /galandféreg / és vírusoknak / régen a nagy pestis járványok /.
Csípésükkel idegesítik az állatot, amely vakarózik, harapdálja, nyalogatja magát.
Ha az állat egyedileg allergiás a bolhanyálban levő bizonyos fehérjékre, bolhaekcéma nevű kórkép alakulhat ki. Ebben a betegségben a gerincvonal mentén a háton, főleg a faroktő előtt a bőr kipirul, meleg, nedves, a szőr ritka lesz, mert az állat kíméletlenül "rágja magát". A bakterialis felülfertőzés miatt gennyes bőrgyulladás alakul ki, a hosszabb ideig kezeletlen esetek gyógyulási folyamata több hét lehet.
A bolhát magát is megtalálhatjuk a szőrzetben, de kórhatározó már az is, ha a kávézacc-szerű bolhaürüléket azonosítjuk. Egyéb szennyeződéstől úgy különíthetjük el, ha fehér lapra tesszük és egy csepp vizet cseppentünk rá. A bolhaürülék vörhenyes udvart képez a lapon.
A bolhátlanítás alapja az állat és környezetének kezelése is, majd a folyamatos megelőzés újabb fertőződés ellen.
Bolhairtó samponnal az állaton levő bolhák elpusztulnak, de a szernek nincs hosszabb bolhaellenes hatása. 3- 4 nappal a fürdetés után lehet ún. spot on " rácseppentő " készítményt alkalmazni. Ebből többféle van, van 3 hónapos és 1 hónapos hatású is. A nyakörvek 4- 6 hónapos hatásúak, ne felejtsük el időnként a belső felületüket letisztítani, hogy a pórusokon át a hatóanyag ki tudjon jutni.
A környezet kezelésekor a kedvelt fekhelyek lecserélése vagy kimosása fontos, valamint a parketta-, küszöb-, szegélyrések befújása kimondottan a környezet kezelésére kifejlesztett spray-vel.
Sose felejtsük el, minden kedvencünk egyedi genetikailag, enzimatikus működésében, bőrtipusában, nem biztos, hogy a legelsőnek alkalmazott készítmény fog beválni.

Magyar (HU)